Fem tips til hvordan du kan senke forbruket

Hvis du har en luft/luft-varmepumpe fra Panasonic som er noen år gammel, er det flere ting du kan gjøre for å senke forbruket kommende vinter.

Nyere luftvarmepumper er mer energieffektive, men det er en del smarte ting du kan gjøre med en luftvarmepumpe som er noen år gammel. Her har vi samlet fem tips til hvordan du kan øke effekten på luft/luft-varmepumpen, slik at du kan senke forbruket og spare penger.

1. Riktig temperatur
Du kan spare mye penger ved å stille varmepumpen på en litt lavere temperatur. Hver grad du senker temperaturen med, betyr ca. 5 % lavere forbruk. Du bør imidlertid unngå å endre temperaturen for mye og for ofte. Det kan være lurt å senke temperaturen litt når du sover eller ikke er hjemme, men hvis besparelsen skal bli optimal, bør du ikke senke den med mer enn 2 grader.

2. Smart app
I dag tilbyr Panasonic en app med flere smarte funksjoner. Det er for eksempel enkelt å fjernstyre oppvarmingen hvis du ikke er hjemme, og du kan også se temperatur og energiforbruk i sanntid.

Her kan du også stille inn oppvarmingen for alle ukedager en gang for alle, slik at du senere kan slappe helt av. Man kan for eksempel ha høyere temperatur om natten når strømprisen ofte er lavere og senke den på dagtid når strømprisen stiger. Du kan også stille inn lavere temperatur i ukedagene når du er på jobb, for så å ha en litt høyere og mer behagelig innetemperatur om kvelden og i helgene.

3. Still inn pumpen riktig
Et tips til deg når du stiller luftvarmepumpen, er å ha den på varme om vinteren og kulde, ved behov, om sommeren. Hvis du stiller den på auto, kan den bruke unødvendig mye energi fordi den først kjøler ned rommet og etterpå genererer varme av den nedkjølte luften, for så å kjøle ned den varme luften igjen osv. Hvis du stiller pumpen på ønsket temperatur på forhånd, stanser luftvarmepumpen når den har nådd riktig nivå.

«En luftvarmepumpe kan senke prisen på oppvarming dramatisk helt fra starten.»

4. Rengjør før hver vinter
Før vinteren har luftvarmepumpen godt av en ordentlig rengjøring og av at man sjekker filteret. Vi anbefaler å la en installatør / et servicefirma gjøre en skikkelig service for at varmepumpen skal ha maksimal effekt og effektivitet. Men glem ikke å rengjøre filteret regelmessig i tillegg, gjerne med to til tre ukers mellomrom. Hvis det har samlet seg støv eller filteret er tilsmusset, kan luftvarmepumpen bruke mer energi enn den egentlig trenger.

5. Spotprisavtale
Og til slutt et siste, mer generelt tips fra oss. Som vi tidligere har nevnt, svinger prisene i strømmarkedet kontinuerlig i løpet av døgnet (prisen er som regel lavest om natten). Dette skyldes at spotprisen fastsettes per time på Nord Pool Spot, den nordiske strømbørsen. Ved å velge spotprisavtale kan du styre strømforbruket til de timene i døgnet da prisen på strøm generelt er lavest. Men husk at du trenger en ny måler for å kunne få spotprisavtale. Sjekk med strømselskapet.